Suriye Sorununda Kim, Kimin Yanında?
Connect with us

ABD

Suriye Sorununda Kim, Kimin Yanında?

Yayınlandı

on

Türk keşif uçağının Suriye tarafından düşürülmesi çok ama çok önemli bir olaydı. Eğer Türk uçağı uluslararası hava sahasında düşürüldüyse, bu gelişme Suriye’ye müdahale için aranıp da bulunamayacak bir fırsat sayılırdı.

Ama Şam yönetimi haklıysa, yani, uçak Suriye sahasında vurulduysa, o zaman yapılması gereken, olayla ilgili tüm belgelerin yayınlanması ve şeffaf bir araştırmaya olanak tanınması olurdu.

***

Her iki olasılıkta da, 22 Haziran 2012 tarihinde meydana gelen olay, Suriye krizinde, hatta daha genel anlamda Ortadoğu dengelerinde, bir dönüm noktası olarak kabul edilecekti. Türk Fantom’u uluslararası hava sahasında düşürüldüyse ABD, İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan ve Katar koalisyonunun Suriye’ye silahlı müdahaleye kalkışması meşru bir hareket haline gelecekti. Ama gerçekler bu iddianın tam tersi bir resmi gösteriyorsa, bu kez de Esad’ın eli güçlenecekti.

***

Konunun bu çerçevede tartışılması devam ederken Amerikan gazetesi WSJ’nin haberi gündeme bomba gibi düşüverdi: “Türk uçağı Suriye hava sahasında vuruldu.”

Buyrun buradan yakın…

Hani bu iddiayı ABD değil de, Rusya ya da Çin, ya da herhangi bir Batı ülkesi ortaya atsa kolay kolay kimseyi inandıramaz. Ne var ki Washington açıklıyor. Nasıl açıklıyor? Adı açıklanmayan üst düzey bir güvenlik yetkilisinin ağzından…

Amerikalı güvenlik yetkilisi diyor ki,  “Uçak vurulduğunda Suriye hava sahasındaydı. Ayrıca füzeyle vurulduğuna ilişkin bir işaret de göremedik.” Demek ki araştırmışlar, incelemişler ve bir sonuca ulaşmışlar.

***

Zamanlama da ilginç… Tam da Cenevre toplantısı düzenlenirken… Ve tam da ABD ile Rusya’nın pazarlık görüşmeleri sırasında…

Belli ki bu açıklamanın ya Cenevre toplantısına, ya pazarlıklara ya da ikisine birden bir etkisi olsun istenmiş. İyi de, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın ve NATO’nun Türkiye’ye verdiği desteğe, Suriye’ye yönelik sert çıkışlarına ne olacak? Esad’dan özür dileyip söylediklerini geri mi çekecekler?

***

Cenevre’de dün sağlanan uzlaşmada WSJ’deki haberin bir payı olamaz mıydı? Kofi Annan, toplantıdan bir gün önce yaptığı açıklamada “Dışarıdan gelen birtakım güçlerin Suriye’deki çatışmaya doğrudan doğruya katıldığına” dikkati çekerken kısmen de olsa Esad’a ve Rusya’ya hak vermiş sayılmaz mıydı? Washington ile Moskova halvet oluyor ve bu arada bir şeyler değişiyordu da Türkiye yalnız mı kalıyordu?

Lavrov ne demişti? Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cenevre’deki Suriye Konferansı’ndan önce St. Petersburg’da ABD Dışişleri Bakanı Clinton’la görüşmüştü. Lavrov görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Clinton’dan aldığı mesajı şöyle yorumlamıştı: “ABD’nin Suriye konusundaki pozisyonunun değişmesi için bir şans olduğu izlenimi edindim. Pozisyonumuzu anladığını söyleyen son derece deneyimli bir diplomat ve politikacıyı dinlemiş oldum. Ülkelerimiz arasında çok önemli ortak noktalar saptadık. Askeri-teknik işbirliği konusunda da bir çalışma grubu oluşturması için anlaştık. Bu, Rusya ve ABD ilişkilerinde son derece ileri bir adımdır.”

İşte bu kadar! Suriye sorununda Rusya ve ABD birbirlerine çoktan yaklaşmışlar.

Demek ki futboldaki gibi… Oyunun iyi okunması gerekiyor!

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2022 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır. İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.