Uluslararası İlişkiler ‘in tanımını şu şekilde yapabiliriz: ” Uluslararası İlişkiler, siyaset biliminin bir dalıdır ve ‘ uluslararası sistem ‘ içindeki aktörlerin, özellikle de uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası / bölgesel / hükümetlerarası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen disiplinlerarası bir disiplindir.
Disiplinlerarası bir disiplin olması sebebiyle siyaset bilimi, iktisat (uluslararası iktisat, uluslararası politik ekonomi), tarih (siyasi tarih), hukuk (anayasa hukuku, yönetim hukuku ve özellikle uluslararası hukuk), felsefe (siyaset felsefesi ve etik), sosyoloji, psikoloji, coğrafya, antropoloji gibi pek çok farklı disiplinden faydalanır.”(1)
Uluslararası İlişkiler ‘in Ortaya Çıkması
Uluslararası İlişkiler in bir akademik disiplin olarak ortaya çıkması, Batılı kaynaklarda sıklıkla vurgulandığı gibi, I. Dünya Savaşı sonrasında mümkün olabilmiştir.
I. Dünya Savaşı sonrasında düzenlenen 30.05.1919 tarihli Paris Barış Konferansı‘nın katılımcıları arasında yer alan Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere bu konferansta, bu alanda araştırmalar yapacak birer enstitü kurulmasını kararlaştırırlar. Bu kararın üzerinden bir yıl sonra ise British Institute of International Affairs ve American Institute of International Affairs çalışmalarına başlar. Bu süreç akademik bir disiplin olarak uluslararası ilişkiler in başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
Uluslararası ilişkiler disiplini, 20. yüzyılın hemen başlarında ortaya çıkmış olsa da, çalışma alanı ve süreci 20. yüzyıl ve sonrası ile sınırlı kalmamıştır. Şüphesiz ki insanlığın ve uluslararası ilişkilerin tarihi çok daha eskilere dayanmaktadır.