Literatürde dünya üzerinde kutulu, hemen herkesçe tanınmış 184 devlet olduğu kabul edilmektedir. (Devlet sayısı, bakış açınıza göre arttırılabilir ya da azaltılabilir de.) Söz konusu devletler arasında ciddi bir gelişmişlik farkı gözlenmektedir. Nitekim Avrupa’da lüks bir yaşam sürülürken, Afrika’da insanlar açlıktan ölebilmektedir. Konumuz olan “Dünya Üzerindeki En Az Gelişmiş Ülkeler” içsel ve dışsal dinamiklerin etkileriyle gelişme şansı yakalayamamış, vatandaşlarının karınlarını doyurmakta dahi güçlük çekmekte olan devletlerden oluşmaktadır.
Söz konusu en az gelişmiş devletler saptanırken Birleşmiş Milletler‘in belirlediği kriterler dikkate alınmaktadır. Birleşmiş Milletler‘in 18.11.1971 tarihli Genel Kurulu‘nca şu kriterler belirlenmiştir:
- Kişi başına gelirleri 100 ABD Dolarının altında olan,
- Gayrisafi Yurtiçi Hasılada endüstriyel üretimi %10’un altında olan,
- 15 yaş üzeri okuryazar nüfusunun, toplam nüfusunun %20’sinin altında olan devletler.
Düyadaki En Az Gelişmiş Ülkeler:
Birleşmiş Milletler‘e göre dünya üzerindeki en az gelişmiş ülkeler, 2008 yılı itibariyle, şu şekilde sıralanmakta:
Afrika’da: Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Eritre, Etyopya, Gambiya, Gine, Gine-Bissau, Komoros, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Cibuti, Ekvator Ginesi, Lesoto, Liberya, Madagaskar, Malavi, Mali, Moritanya, Mozambik, Nijer, Ruanda, Sao Tome ve Principe, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Togo, Uganda, Tanzanya ve Zambiya;
Asya’da: Afganistan, Bangladeş, Butan, Kamboçya, Laos (Demokratik Halk Cumhuriyeti), Maldivler, Myanmar, Nepal, Doğu Timor ve Yemen;
Pasifik’te: Kiribati, Samoa, Solomon Adaları, Tuvalu ve Vanuatu;
Karayipler’de: Haiti.
Not: Bu maddenin hazırlanmasında Prof. Dr. İbrahim Canbolat’ın “Gelişmekte Olan Ülkeler ve Dış Politika” adlı kitabından yararlanılmıştır.
1 Yorum