Tarihte İlk Psikolojik Savaş Uygulamaları
Connect with us

Medya ve İletişim

Tarihte İlk Psikolojik Savaş Uygulamaları

Yayınlandı

on

Psikolojik savaş, özünde, insanların duygu ve düşüncelerini fayda sağlamak amacıyla değiştirme faaliyetidir. Bu noktada psikolojik savaşın tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir. Şüphesiz dünden bugüne her insan karşısındaki insanın ya da insanların düşüncelerini kendi lehine değiştirmeye çalışmıştır. Bu sebeple kimi çalışmalarda ilk psikolojik savaş uygulaması olarak, semavi dinlerin hepsinde sözü edilen Havva’nın Adem’e yasak elmayı yedirmesi süreci gösterilmektedir.

Farklı tezler ortaya konulmuş olsa da literatürde ortak kanı, psikolojik savaş uygulamalarının insanlık tarihi kadar eski olduğudur. “İnsanlık tarihi kadar eski olan bu faaliyet şekli ilk olarak insanlar arası anlaşmazlıkların çözümünde hilelerin kullanılması ve büyücülük faaliyetleri ile ortaya çıkmıştır. Hile ve büyücülük faaliyetleri ne denli ilkel olsalar da modern psikolojik savaş faaliyetlerinin atası sayılırlar.”[1]

Psikolojik savaşı, devletler tarafından sistemli ve bilinçli şekilde uygulanan bir faaliyet olarak ele alırsak; bu tür uygulamaları yapan ilk devlet Roma İmparatorluğudur. Roma İmparatorluğu, Romalıları kutsarken, Romalı olmayanları barbar, vahşi yaratıklar olarak tanımlamıştır. Ayrıca düzenlemekte olduğu geniş çaplı sportif müsabakalar ve kanlı dövüş gösterileri ile kendini diğer toplumlara tanıtma şansını yakalamıştır. Tüm bu ve benzeri uygulamalar aracılığıyla Roma büyümüş ve yüzyıllarca çok büyük bir coğrafyaya egemen olabilmiştir.

 


[1] Ahmet Çeşme, Kansız Mücadelenin Kanlı Yüzü Psikolojik Harekat ve PKK, IQ Kültür Sanat ve Yayıncılık, İstanbul, 2005, Sayfa 102

1988'de Adana'da doğdu. Uludağ Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler, Anadolu Üniversitesi'nde Medya ve İletişim öğrenimi gördü. 2011'de Olay TV'de dış haber editörü olarak gazeteciliğe başladı. 2014'te Al Jazeera Turk'e katıldı. Blog, makale ve haber dallarında 6 ödülü bulunuyor. Politik Akademi'nin genel koordinatörlüğünü üstleniyor.

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2022 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır. İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.