Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Haydar Aliyev Vakfı Türkiye Temsilciliği‘nin işbirliği ile 16-17 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen “Güney Kafkasya’da Güvenlik ve Türkiye-Azerbaycan İlişkileri” temalı I. Uludağ Uluslararası İlişkiler Konferansı‘nın bugün gerçekleştirilen 2 oturumunda Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve Rusya’nın ilişkileri, bölgesel ve konjoktürel olarak uluslararası sistem dahilinde incelenmiştir.
Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Dr. Ferhat Pirinççi‘nin oturum başkanlığını yönettiği oturumda Doç. Dr. Barış Özdal da “Türkiye-Ermenistan İlişkileri Çerçevesinde Türkiye-Azerbaycan İlişkileri” başlıklı tebliğini sundu.
“Bölgede tek eksik olan şeyin Barış olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Barış Özdal; tebliğinde ilişkileri dört analiz düzeyinde inceledi:
- Terihsel Perspektif
- Mevcut Problemler
- Devletlerin Dış Politikalarını Etkileyen faktörler
- Bütünsel Yaklaşım: Güç Analizi
Tarihsel perspektif olarak ilişkileri 1923 öncesi dönem, 1991 sonrası dönem, 2001 sonrası dönem ve 2008 sonrası dönem olarak ele alan Özdal, Türkiye ve Ermenistan arasında başgösteren sorunları, mevcut problemler olarak şu şekilde sıraladı:
- 1915 Olaylarına İlişkin Ermeni İddiaları
- Sınır Kapıları Sorunu
- Dağlık Karabağ ve İşgal Altındaki Reyonlar
Devletlerin dış politikasını etkileyen faktörler üzerinde de duran Doç. Dr. Barış Özdal; bu faktörleri şöyle sıraladı:
- Jeopolitik, jeostratejik… faktörler.
- İç politik faktörler.
- Lider ve karar alıcıların rolü.
- Bölgesel gelişmeler.
- Uluslararası Sisemin Yapısı ve Başat Aktörlerin Rolü.
Son olarak da Bütünsel Yaklaşım, Güç Analizi üzerinde duran Özdal, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu‘nun ortaya atmış olduğu güç analizi üzerinde durdu. Güç Analizine göre;
GÜÇ = (Sabit Veriler + Potansiyel Veriler) x (Stratejik Zihniyet x Stratejik Planlama x Siyasal İrade )
olarak tanımlanmaktadır.
levent
20/04/2013 at 13:33
Merhabalar yazılarınızı beğenerek okuyorum..Putin dönemi Rusyanın bölgesel enerji politikaları özellikle petrol doğal gaz ve nükleeer enerji konusunda makaleniz varmı acaba.. :/