Şiddetin hüküm sürdüğü Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad, iki ay sonra ilk kez Pazartesi günü kamuoyunun karşısına çıkarak, ülkesindeki son durumu değerlenmiş ve reformlar için söz vermişti. Esad ilk sözünü tuttu ve genel af yasasını onayladı. Ancak Esad’ın konuşması Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye tarafından tatmin edici bulunmadı.
Esad, ülkesinde yaşanan olayları değerlendirdiği konuşmasında halkına güvendiğini söyledi ve en kısa zamanda reformları yapma sözü verdi. Konuşmasında Adalet Bakanlığı’ndan af kapsamının genişletilmesi için çalışmasını isteyeceğini açıklayan Esad, ilk sözünü tuttu ve genel af yasasını onayladı. Yasanın onaylanmasıyla birlikte 20 Haziran’a kadar işlenmiş her türlü suç af kapsamına alındı.
Esad’ın konuşmasının ardından esad yanlıları sokaklara dökülerek, devlet başkanına destek mitingleri düzenlediler. Halep, Hums, Dera, Hama ve özellikle başkent Şam’da düzenlenen gösterilerde on binlerce kişi Suriye bayrakları sallayrak “Canımız sana feda olsun Beşar” sloganları attı.
Esadın konuşması Türkiye tarafından tatmin edici bulunmadı. Cumurbaşkanı Abdullah Gül, Esad’ın söylemesi gerekenleri satır arasına sıkıştırdığını belirtti ve ilk değerlendirmesinin “yetmez ama evet” şeklinde olduğunu söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri ise Esad’tan söz değil icraat beklediğini vurguluyor. Dışişleri bakanlığı sözcüsü Victorıa Nuland, Esad’ın konuşmasının Suriyeliler için yeterli olmadığını vurguladı.
Nulnd, “Beşar Esad aylardır, yıllardır halkına sözler veriyor. Şimdi sözler önemi değil, icraatler önemli” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Amerika Birleşik Devletleri başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmenin gündeminde de Esad’ın konuşması vardı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “iki lider, Suriye hükümetinin şiddet kullanımına derhal son vermesi ve Suriye halkının demokratik arzularına saygı gösteren anlamlı reformları derhal hayata geçirmesi gerektiği yönünde görüş birliğine vardı” ifadesi kullanıldı.