Srebrenitsa Soykırımı'nın 16. Yıldönümü
Connect with us

Avrupa

Srebrenitsa Soykırımı’nın 16. Yıldönümü

Yayınlandı

on

11 Temmuz 1995 tarihinde Sırp General Ratko Mladiç komutasındaki birliklerin birçoğu çocuk yaşta 8 bin erkeği katledildiği Srebrenitsa’da, soykırımın 16. yıldönümü törenlerle anıldı. Toplu mezarlarda cesetleri bulunan 613 kurban, 10 binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle toprağa verildi. Törenlere Türkiye’yi temsilen katılan başbakan yardımcısı Bülent Arınç, ”Bu dünyanın en büyük utancıdır” dedi.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın yaşadığı en büyük trejedi olarak kabul edilen Srebrenitsa Soykırımının üzerinden 16 geçmesine rağmen kurbanların yakınları hala gözyaşı döküyor.

Bir fabrikada yan yana sıralanmış bu 612 tabut, 16 yıl önce katledilen, daha sonra bedenleri parçalara bölünüp çeşitli toplu mezarlarda bulunan, uzun çalışmalar sonucu kimlikleri belirlenen kurbanlara ait.

Hollandalı askerler 16 yıl öncesinde kendilerine sığınmak isteyen bu insanları, öldürüleceklerini bildikleri halde bu fabrikaya kabul etmemiş ve Çetniklerin eline teslim etmişti.

Tabutları önce fabrika’da sıralanan 613 kurban, daha sonra cenaze törenlerinin yapılacağı alana, yakınları tarafından tek tek taşındı.

Her tabutun başında aileleri ve yakınları gözyaşı dökerken dayanılması zor bir tablo oluştu. Soykırımın üzerinden tam 16 yıl geçmesine rağmen, tabutların başında yaşanan acı sanki dün gibiydi.

Türkiye’yi temsilen başbakan yardımcısı Bülent Arınç’ın katıldığı törende, Arınç, 16 yıl önce Srebrenitsa’da dünyanın en büyük trajedisinin yaşandığını, soykırım uygulandığını belirterek, ”bu dünyanın en büyük utancıdır” dedi.

Çeşitli ülkeleri temsil eden yetkililerin soykırım anıtına çelenkleri koyması ve Hollandalı askerlerin savaş zamanında kullandığı fabrikada yapılan protokol konuşmalarının ardından, 613 kurbanın cenazesi toprağa verildi.

1991 ve 1995 yılları arasında Sırp General Ratko Mladiç komutasındaki Bosna Sırp Ordusu, Srebrenica’ya karşı giriştiği operasyonda en az 8300 boşnak acımasızca katledilmiş, uluslararası kamuoyu bu soykırıma seyirci kalmıştı.

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2022 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır. İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.