Fransa'dan "Soykırım" İnkarına Hapis
Connect with us

Avrupa

Fransa'dan "Soykırım" İnkarına Hapis

Yayınlandı

on

Ermenilerin soykırım iddialarını tanıyan Fransa, şimdi de soykırımı inkar edenlere hapis ve para cezası vermeye hazırlanıyor. Komisyonda kabul edilen yasa teklifi, 19 Aralık’ta genel kurulda oylanacak. Öncekinden farklı olarak, bu sefer Cumhurbaşkanı Sarkozy de teklifi destekliyor ve teklifin yasalaşması bekleniyor.

Eğer teklif yasalaşırsa, Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımları inkar edenlere, bir yıl hapis ve 45 bin avro para cezası verilecek. Fransız Parlamentosu, 29 Ocak 2011 tarihinde, ”Fransa, 1915 yılındaki Ermeni Soykırımını tanır” ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı. Bu teklifin de onaylanmasıyla, Fransa’da Ermenilerin soykırım iddilarına karşı çıkmak suç sayılacak.

Fransa’da daha önce Sosyalist Parti tarafından sunulan benzer bir teklif Meclis’te kabul edilmiş, ancak hükümetin ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin karşı çıkması nedeniyle teklif senato gündemine getirilmemişti. Ancak bu kez teklifin kabul edilmesi olası. Cumhurbaşkanı Sarkozy, son olarak Erivan’a yaptığı ziyaret sırasında bu yönde bir teklife sıcak baktığı mesajını vermişti.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Fransa’dan beklentisinin, Türkiye ve Ermenistan arasında tarihe ilişkin ihtilafın diyalog yoluyla görüşülmesine yapıcı katkılarda bulunması olduğunu bildirdi. Dışişleri’nden yapılan açıklamada, konunun Türkiye için ne derece hassas olduğunun Fransız yönetimi tarafından bilindiği vurgulandı. Beklentilere karşın Türkiye’nin daha sert bir tepki göstermemesi ve medyanın da konuyu ülke gündemine taşımaması Fransızların “kaşla göz arasında” tasarıyı yasalaştırmalarını kolaylaştırıyor.

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı ve Emekli büyükelçi Onur Öymen, bu noktada Türkiye’nin bir an öne harekete geçmesi gerektiği uyarısında bulunuyor. Facebook’taki kişisel profilinde gelişmeleri değerlendiren Öymen, Fransız Meclisinde oylanacak olan ‘Ermeni soykırım iddialarını inkar edenlerin para ve hapis cezasına çarptırılması’ yasa tasarısı hakkında hala Türk hükümetinden üst düzeyde bir tepki gelmemesini ve basının büyük bölümünün ilgisizliğini eleştirdi. “Tasarı yasalaşırsa arkasından Avrupa Birliğinin aynı konudaki 28 Kasım 2010 tarihli kararının diğer bütün AB ülkelerince uygulanması beklenebilir.” diyen Öymen, bu karara göre bir AB ülkesinin milli mahkemesi herhangi bir olayın soykırım olduğuna karar verebilecek ve bu karara karşı görüş bildirenler 1 ila 3 yıl hapis cezasına çarptırılabilecekleri uyarısında bulundu.

Oldukça ilgi gören yorumuna Öymen şöyle devam ediyor:

Fransa AB’nin bu kararnıı imzalarken BM’in Soykırımla Mücadele Sözleşmesine uygun olarak, soykırım iddiasında bulunulabilmesi için uluslararası bir mahkeme kararının bulunması şartını koymuştu. Şimdi Cumhurbaşkanı Sarkosy’nin desteğiyle Meclis gündemine getirilen tasarı bu çekinceyi de ortadan kaldırıyor.  Evvelce “Tarihe Özgürlük” isimli bir Fransız sivil toplum örgütü benzeri bir kararın Fransız Senatosunda engellenmesine katkıda bulunmuştu. Meclis Başkanının başkanlığındaki bir komite, tarihi yazmanın Fransız Parlamentosunun görevi olmadığını oybirliğiyle kararlaştırmıştı. O tarihte siyasi makamların tarihi konularda tavır almasının tarihçilerin özgürce araştırma yapma hakkını engelleyeceği görüşü kabul edilmişti. Fransa şimdi, iç politika kaygılarıyla bütün bunları unutmuş görünüyor. Tarihi konularda hüküm vermeye soyunan bazı Türk siyasetçileri de aynı hataya düşüyorlar ve Fransa’ya karşı kullanabilecekleri kozları ellerinden kaçırıyorlar. Fransız parlamentosundaki tasarı engellenmezse bunun Fransa’nın menfaatlerine de zarar vereceğini gösterecek bir tavır sergilememiz gerekiyor. İktidarıyla, muhalefetiyle siyasetçilerimizin bu konuda kayıtsız kalmaları büyük hata olacaktır.

Dilerim Türkiye bu konuda daha fazla kayıtsız kalmaz ve gerekli girişimleri bir an önce yapar.

Okan Yüksel

Politik Akademi Genel Koordinatörü, Uluslararası İlişkiler Uzmanı, Gazeteci

Yazarın tüm yazıları için tıklayın. Yazara E-Posta atmak için tıklayın.

1988'de Adana'da doğdu. Uludağ Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler, Anadolu Üniversitesi'nde Medya ve İletişim öğrenimi gördü. 2011'de Olay TV'de dış haber editörü olarak gazeteciliğe başladı. 2014'te Al Jazeera Turk'e katıldı. Blog, makale ve haber dallarında 6 ödülü bulunuyor. Politik Akademi'nin genel koordinatörlüğünü üstleniyor.

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2022 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır. İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.