Olay TV ekranlarında yayınlanan Dünya Hali programında bu hafta Dünyada yaşanan gıda krizini, açlığı ve gıda güvencesizliğini konuştuk. Stüdyo konuğum Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Tarım Ekonomisi Bölümü Arşt. Gör. Özlem Turan oldu. Sayın Turan’la Dünya’da yaşanan gıda krizini; bu krizi aşmak için bugüne kadar neler yapıldığını ve neler yapılabileceğini konuştuk.
Progam öncesinde yaptığım çalışmalarda elde ettiğim istatistikler Dünyanın en önemli sorunun açlık ve gıda güvencesizliği olduğunu görmemi sağladı. Öyle ki Birleşmiş Milletler ve bağlı kurulışların yaptığı araştırmalara göre, Dünya’da bir yılda yaklaşık 2 milyon çocuk açlık ve bununla ilişkili nedenlerle hayatını kaybediyor. Bu saatte 300 çocuğun öldüğü anlamına geliyor.
İstatistiklere yetişkinleri de dahil ettiğimizde Dünya’da yaklaşık 1 milyar insanın aç olduğunu görüyoruz. İşin daha kötü tarafı ise, geçen onca yıla ve verilen çabalara rağmen dünyanın açlıkla mücadelede başarısız olması. Sayın Turan’ın “Gıda Güvencesi Değerlendirmesinde Kullanılan Yöntemler” başlıklı tezinde yer verdiği bir grafik bunu çok net olarak gösteriyor. 1990’da 845 milyon olan aç insan sayısı 2009’da bir milyarı geçiyor:
Belki onları görmediğimiz, seslerini duymadığımız için çok da farkında değiliz ancak dünyada 1 milyar insan aç. Bu da dünya üzerindeki 7 kişiden birisinin aç olduğu anlamına geliyor.
Peki, bunun nedeni ne? İnsanlar neden aç? Akla ilk olarak üretilen gıdanın tüm dünyayı doyurmaya yetmediği gelebilir. Ancak açlığın nedeni bu değil! Birleşmiş Milletler’in yaptığı araştırmalar üretilen gıdaların tüm insanları doyuracak miktarda olduğunu gözler önüne seriyor.
Sorun toprakta değil bizlerde, insanlarda. Yani Thomas Hobbes bir kez daha haklı çıkıyor: insan insanın kurdu olmaya devam ediyor.
Bu gidişe bir son vermeliyiz yoksa daha fazla “insan” kalamayacağız.
Pingback: Kellikle Sıtma Arasında Medya