Politik Akademi’de ilk kez düzenlediğimiz Politik Forum‘da okuyucularımıza “Türkiye, Suriye’ye savaş açmalı mı?” diye sorduk. Okuyucularımız cevap ve gerekçelerini sayfanın altındaki yorum panelini kullanarak bizle ve diğer okuyucularımızla paylaştı.
Görünen o ki Politik Akademi okuyucularının neredeyse tamamı Türkiye’nin Suriye’ye savaş açması taraftarı değil. Okuyucularımızın farklı ancak her birisi kendi içerisinde tutarlı gerekçeleri de var.
Örneğin Forum’a İran’dan katılan gazeteci-yazar Ata Erad, ” Türkiye tabi ki Suriye’yle savaş yapmasın, bunu yapmayacak, zira savaşan taraf sadece Suriye olmayacak bu savasta! Bunu Suriye’nin bir kaç muttefiki serih ve ayan beyan etmisler!” diyor. Sayın Erad, Türk ordusu Suriye topraklarına girdiği zaman karşısında sadece Suriye askerlerini bulmayacağına dikkat çekiyor.
Bir diğer yorum Deniz Aslan adlı okuyucumuzdan gelmiş. Deniz bey, “Arap Baharı denen süreç ülkeye kan ve gözyaşı getirdi. Batılı ülkeler ve Suudi Arabistan ile Katar ülkeye adeta terörist ihraç etmeye başladı” diyerek Suriye’de yaşanan kaosa dikkat çekiyor.
Orçun adlı okuyucumuz ise “Suriye ile savaşa girmek bölgede uzun yıllar sürecek istikrarsızlığın sebebi olacaktır” diyor ve bu durumun Türkiye ya da Suriye’ye değil İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri’nin işine yarayacağını savunuyor.
Türkiye’nin önde gelen blog yazarlarından Barış Ünver ise Suriye’de yaşanan dehşeti ve Akçakale’ye düşen topları aslında kimlerin ateşlemiş olabileceğini http://beyn.org/akcakale-saldirisi-ozgur-suriye-ordusu/ adresinde paylaştığı çarpıcı videoyla gözler önüne seriyor. O da diğer okuyucularımız gibi “Suriye’yle savaşa hayır” diyor.
Yusuf Salman, savaş çıkacağına inanmadığını söylerken Murat adlı okuyucumuz ise “Savaşa kesinlikle hayır!” diyor.
Okuyucularımız arasında Türkiye’nin Suriye’ye müdahale etmesini savunan tek isimse Laçin Güvener. Sayın Güvener, “Suriye’de bugün bir zulüm yaşanıyor” diyor ve Türkiye’nin cumhuriyet tarihinde ilk defa devam etmekte olan zulüm karşısında bir söz söylediğini savunuyor. “Tarihinde ilk defa ses çıkarmayı becerebilmiş Türk dış politikasını anti-militaristlere, sözde “stratejist”lere yedirmememiz gerekir” diyen Güvener, söylenen bu sözün getirdikleri “savaş” bile olsa göğüslenmeli, dirayetli bir tutum sergilenmeli diye yorumunu sürdürüyor.
Sözün özü, biri dışında Politik Forum’a katılan tüm okuyucularımız Türkiye Suriye’ye savaş açmamalı diyor. Bu sonuçlar son aylarda yapılan kamuoyu yoklamalarında Türk halkının savaşa soğuk baktığı tespitiyle de uyuşuyor.
Ata Erad
23/10/2012 at 20:34
Efendim ! yasadigimiz dunyada bir suru ulkede zulum mevcuttur , eger zulum bir toprakta yapiliyor diye savasa girersek Turkiyenin veya herangi ulkenin durumu mubhem olacak ! yani bunun uzerine birisi cikar ve soyle der : Turkiyede de zulum var ! oyleyse turkiyeye saldirmamiz gerekiyor ! Bu proje gercek anlamda ABD nin projesi olup ve Ankara bilgisizliginden ve Amerikanin anlasmasindan sonra hakiki siyasi girdaba dusmustur ! kaldi ki kim esada karsi savasiyorsa o da belli degil ! Peki savascilarin ideolojisi nedir ? bilemiyoruz . Esaddan sonra kimi gucte gorecegiz ? Bilmiyoruz . Sadece bazilar turkiyede amacsiz muhaliflere para ve silah talep ediyorlar . Efendim bugun RAMNI ve OBAMA nin konusmalarina kulak verirsiniz , hemen tum konusmalar iran ve suriye mihverinde devam ediyordu , bu konusma ve diyaloglarina kulak verdiginiz zaman rahatca ABDnin dusuncesini ogrenmek mumkundur . SAYGILAR !