Türkiye ile Kuzey Irak Kürt yönetimi arasında imzalanan enerji anlaşmaları Irak’a ve ABD’ye rağmen yaşama geçirilebilir mi?
Geçirilebilir diyen de var, tersini söyleyen de…
Örneğin Ankara ve Erbil, ikili anlaşma yapmakta kendilerini özgür hissediyorlar.
Ancak Bağdat, Irak’ın neresinde olursa olsun, enerji anlaşması yapma yetkisinin yalnızca kendisinde, yani merkezi yönetimde olduğunu savunuyor.
Bu noktada Washington da Bağdat’ı destekliyor.
Hukuki durum nedir, ne değildir, herhangi bir açıklama, bir yorum yok.
Ama onun yerine kriter ABD’nin bakışı.
ABD ne diyor, kimi destekliyor?
Önceleri Barzani’yi desteklemesi beklenirdi ama şimdi Maliki’nin arkasında.
Kürdistan filan derken Amerika bugün Irak’ın toprak bütünlüğünü savunuyor.
Türkiye’yi de bu yönde uyarıyor: Irak’ın toprak bütünlüğü önemlidir, diyor.
Yani ABD’ye göre Irak Kürdistan’ı, Irak’ı bölen bir oluşum olamaz, olmasına izin verilemez. Ve buna göre enerji anlaşmalarını Erbil yapamaz, Bağdat yapar; yetki Başbakan Maliki’dedir.
O çok konuşulan petrol parasının Amerikan bankası yerine Türk bankasına yatırılması konusu da önemlidir belki ama Washington’ın Irak politikasındaki değişimin önemiyle karşılaştırılamaz.
Asıl önemli olan politika değişikliğidir ve ABD bugün Irak’ın toprak bütünlüğünü savunuyorsa Suriye’nin de toprak bütünlüğünü savunacak demektir ki, gelişmeler bunu doğruluyor.
O zaman şu söylenebilir: ABD Ortadoğu’da kendi bozduğu statükoyu yeniden oluşturmak istiyor.
Niçin? Gidişatı iyi görmediği için.
Bir de, Asya-Pasifik dururken askeri gücünü Ortadoğu’da harcamamak için.
Dengeler değişiyor… Sürprizlere hazırlıklı olmak gerek!
İran ambargosuz petrol satışlarına başlıyor
ABD, İran’a uyguladığı petrol ambargosunu 6 aylığına hafifletiyor.
Dışişleri Bakanı John Kerry’nin yaptığı açıklamaya göre Washington İran’la petrol sözleşmesi yapan ülkelerden “iptal” talebini geri çekiyor.
Böylece Türkiye, Çin, Hindistan, Güney Kore, Tayvan, Malezya, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Sri Lanka gibi ülkeler İran’dan petrol alımında ambargodan etkilenmeyecek. Ancak buna karşılık ABD de İran’la yeni petrol sözleşmeleri yapılmasına izin vermeyecek.
John Kerry, İran’la yapılacak nükleer görüşmelerde ambargonun masadan kaldırılmasına daha çok zaman olduğunu bildirdi.
Esad: Zafer yakın!
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, ilk yılı direnişle geçen iç savaşta zafer aşamasına geçtiklerini söyledi.
Şam’da Arap ülkelerinden gelen konukları kabulünde bir konuşma yapan Esad, ilk yıl Lübnan direnişi deneyiminden yararlandıklarını belirtirken başta Suudi Arabistan olmak üzere kimi ülkelerin teröre verdiği destek nedeniyle çözümün geciktiğini bildirdi.
Suudilerin 2 bin dolar maaşla Suriye’ye on binlerce militan gönderdiğini öne süren Beşar Esad, Arap başkentleri arasında en yıkıcı rolü Riyad’ın oynadığını ifade etti ve “Şunu açıkça söylemeliyim: Biz şu anda Suudi Arabistan’la savaş halindeyiz” dedi.
Öte yandan sahada görev yapan BM uzmanları ile sivil kuruluşların yöneticileri Suriye ordusunun isyancılara karşı kazanımlarını doğruladılar. Ordu birlikleri hava desteği altında kentleri ve kasabaları birer birer geri alıyor.