Kamulaştırmaya Dönüş, Özelleştirmeye Hayır!
Connect with us

İktisat

Kamulaştırmaya Dönüş, Özelleştirmeye Hayır!

Yayınlandı

on

Fransa, madencilik sektörünü yeniden kamulaştırma kararı aldı.

Kıbrıs Rum kesimi meclisi de elektrik, iletişim ve liman işletmelerinin özelleştirilmesine yönelik yasa tasarısını reddetti.

Neler oluyor?..

Öyle anlaşılıyor ki, ekonomide neoliberalizmin “sınırsız” egemenliğine “dur” deniyor.

***

Fransa’da Sanayi Bakanı Arnaud Montebourg, doğal kaynaklara erişimdeki küresel mücadelede ülkesinin geri kalmaması gerektiğini söyledi ve “Fransa Madenler Şirketi (CMF) adı altında bir devlet şirketi kurarak ülkenin ulusal madenciliğini yeniden canlandırma projesi başlattıklarını” bildirdi.

***

Öte yandan… Güney Kıbrıs milletvekillerinin reddettikleri yasa tasarısıyla 7 işletmenin özelleştirilmesine onay verilmemiş oldu. Söz konusu işletmelerin satışından elde edilecek gelirle hükümet memur maaşlarıyla yaşlılık sigortasını ödeyecekti. Bu durumda Kıbrıslı Rumlar AB ve IMF’den kredi alarak kaynak yaratmaya çalışacaklar.

***

Yeniden Fransa’ya dönelim…

Madencilik sektörü yıllardır yabancılarla birlikte özel sektörün elindeydi. Ulusal çıkarlar açısından işler yolunda gitmiş olsaydı hükümet kamulaştırmaya gerek duymazdı.

Sanayi Bakanı’nın açıklamalarından anlaşıldığı kadarıyla doğal kaynaklar üzerinde devletin kontrol gücü tamamen kaybolmuştu

Ama şimdi üretim, fiyatlar, nadir bulunan metallerin ithalatı vs. devlet güvencesinde olacak.

 

Putin’in “Kırım” mesajı yürek hoplattı

Rus ordusu Kırım’a girdi mi, yoksa giriyormuş gibi mi yaptı?

Ama zaten Rus askerleri Kırım’da…

Rusya’nın Karadeniz filosu stratejik Sivastopol Limanı’nda demirli değil mi?

Sivastopol Rusların deniz üssü… Bir askeri birlik, bir miktar zırhlı araç olacak elbette. Üstelik Kiev’le bir kira sözleşmesi de bulunuyor. Sözleşme kapsamına göre de Rus askeri personeli Sivastopol’da gezip dolaşabiliyor.

***

İngiltere Başbakanı David Cameron Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i aramış. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü gündeme getirmiş. Putin de “hür ve adil seçimlerin” yapılmasının önemine değinmiş.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a telefon etmiş ve yanlış anlamaya yol açacak adımlar atılmasından kaçınılmasını istemiş. Lavrov da, Kerry’ye “Ukrayna’nın egemenliğini ihlal etme niyetinde olmadıklarını” söylemiş.

***

Bu arada Kiev’deki yeni yönetim BM’ye başvurarak Güvenlik Konseyi’nden Rusya’ya karşı korunmasını istemiş. İyi de, Rusya GK’nın daimi üyesi. Nasıl olacak bu iş?

***

Şimdi asıl konuya gelelim… Rusya Kırım’dan, gerçekte, bir mesaj veriyor. Lavrov’un Kerry’ye söylediği gibi, Moskova Kırım’ı işgal amacında değil; Ukrayna’nın egemenliğini ihlal etmek de istemiyor.

Olay şu: Batı, Ukrayna’da siyasi ve ekonomik düzeni kendine göre yeniden kurgulamak niyetinde. İşte bu olmaz! Rusya’nın endişeleri de dikkate alınmalı.

***

Peki, Rusya’nın endişelerini dikkate almazlarsa neler olur?

Bu durumda neler olacağını, “Rus askerleri Kırım’da” haberlerinden anlamak gerekiyor.

Putin’in dün gönderdiği mesaj gayet açık.

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2022 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır. İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.