Ortadoğu’da Filistin lehine nihayet iyi bir şey oldu… Filistin ilk kez bir devlet olarak Cenevre Sözleşmesi’ne dahil edildi ve böylece uluslararası mahkemelerde İsrail aleyhine hukuki girişimde bulunma hakkını elde etti.
Filistin, Cenevre Sözleşmesi’ne taraf olmadığı için bugüne değin İsrail yönetimlerinden davacı olamıyordu. Oysa şimdi mahkemelerde hakkını arayabilecek.
Artık Ortadoğu’da yeni bir dönemin başladığını söyleyebiliriz.
Gerçi İsrail, Cenevre Sözleşmesi`nin Batı Şeria ve Gazze’de uygulanamayacağını savunuyor ama dünya öyle düşünmüyor.
Bundan sonra İsrail’den insan haklarına ve savaşın kurallarına uyması beklenecek. Örneğin siviller öldürülmeyecek.
İsrail’in Filistin topraklarına yönelik saldırısı, işgali, inşaatı ve benzer tüm girişimleri Cenevre Sözleşmesi’nin terazisinde tartılacak.
Netanyahu hükümeti BM’de gözlemci devlet statüsü kazanan Filistin’e karşı misilleme kararı almış: Ekonomik yaptırım uygulayacakmış, elektriğini, gazını kesecekmiş, tutsakları bırakmayacakmış…
Ancak, uluslararası toplum Filistin’e devlet statüsü tanıdıktan sonra İsrail’in yaptırımlarına karşı, hukuki yaptırımlar gündeme getirilebilir…
Sağırlar diyaloğu
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yi arayıp Kiev yönetiminin ülkenin doğusunda silah kullanmaması için baskı yapmasını istedi. Kerry de Lavrov’dan Rus askerlerinin Ukrayna sınırından çekilmemesi durumunda ekonomik yaptırımları artırma tehdidinde bulundu.
Kiev yönetimi doğalgaz fiyatını artıran Rusya’ya tepki olarak ödemeleri durdurdu. Moskova ise mayıs ayından itibaren doğalgaz sevkiyatına ön ödeme koşulu getirdi.
ABD, Rusya, AB ve Ukrayna önümüzdeki hafta dörtlü görüşmeye hazırlık yaparken NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Rusya’ya sınırı olan müttefikleri savunma bütçelerini artırmaya ve askeri işbirliğine çağırdı.
Bir iyi, bir kötü haber
Ankara için iyi haber ABD’den: Senato’nun Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen “Ermeni soykırımı” karar tasarısı gündeme alınmadı ve “kadük” hale getirilmiş oldu. Söz konusu haberi köşemizin hemen altında bulabilirsiniz.
Ankara için kötü haberse AB’den: Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri Stefan Füle’nin iddiaları… Özgürlükler, yolsuzluk soruşturmaları ve yargı bağımsızlığı gibi konularda mevcut durumun değiştirilmesi için Türkiye’ye üç aylık süre tanımışlar. Gerekli adımlar atılmadığı takdirde müzakerelerin durdurulması söz konusuymuş. En azından Ekim 2014’teki Türkiye ilerleme raporu öncesinde Brüksel önünü net bir şekilde görmek istiyormuş. ( Kaynak: ABHaber)
Erişim engelinde Türkiye birinci
Ama yalnız değiliz, Hindistan’la birlikte başı çekiyoruz.
Facebook tarafından hazırlanan Şeffaflık Raporu’nda 2013’ün ikinci yarısında en fazla erişim engeli koyan ve içerik kaldırılması talebinde bulunan iki ülkeyiz.
Hindistan 4 bin 765, Türkiye 2 bin 14 içeriğin kaldırılmasını istemiş.
Facebook’a yapılan içerik kaldırma taleplerindeki başlıca gerekçe ise ulusal yasaların ihlali olmuş.
Facebook’tan yapılan açıklamaya göre, kişisel profillere ilişkin bilgilerin resmi merciler tarafından en çok paylaşılmak istendiği ülkelerin başında ABD geliyormuş. ABD’nin resmi mercileri geçen yıl 12 bin 600 profil hakkında bilgi talep etmiş.
Chapo
05/07/2014 at 17:24
Duzdur ki islamda telaq var amma islam piixylogsoasi bosanmaq isdeyen sexslere son ana qeder gozel meslehetler verir ki onlar ayrilmasinlar cunki bu qanunun islamda olmasina baxmaya Allahtalanin telaqdan xoslanmadigi da islamda var axi biz niye onu nezere olmiriq ki islam bize evlenmey ucun qarsi terefi tanimaq ucun azadliq vermis ve iki terefin biri biri ile gorusub sohbet etmesine cercive daxolinde icazeni ele ona gore vermisdir ki sonra bele bosanma meseleri ortaya cixmasin İnseallah muselman baci ve qardaslarimiz evlemmezden evvel qarsi terefi gozel taniyandan sonra evlenerler ta islam aleminde bosanmalar olmain