Ukrayna’ya, Kırım’a bakarken Suriye’deki gelişmeleri kaçırmayalım.
Suriye’de son günlerde Esad yeniden atağa kalktı. Muhalifler ağır bir yenilgi daha aldılar. Hem öyle bir yenilgi aldılar ki, bundan sonra ABD devreye girmezse ayağa kalkmaları çok zor.
ABD devreye girer mi? Bu sorunun yanıtı da zor. Gerçi ABD her zaman devrede de, bu kez sert bir giriş gerekli. Obama sert giriş yapmak istemiyor. Ama isteyen olursa yardımcı olabilir. Olabilir çünkü gerçekten Tarzan zor durumda.
Muhalifler Yabrud savaşını kaybettiler. Üstelik çok kısa sürede, 48 saat içinde. İnanılacak gibi değil. İyi de, Yabrud savaşı savaşların anası olacak diyenler muhalif liderler değil miydi? Bırakın anasını uzaktan akrabası bile olamadı.
İki gün içinde stratejik önemi olan Yabrud kenti ve kırsalı askerlerin eline geçti. Ne kazılan tüneller, ne araba tekerleklerine yerleştirilen bomba düzenekleri, ne kamu binalarına kurulan bubi tuzakları… Hiçbir şey ordu birliklerini durdurmaya yetmedi.
Kaçmayı başaran teröristlerse tüneller sayesinde bölgeyi terk ettiler. Ama hain damgasını yemekten de kurtulamadılar. İşte Nusra Cephesi liderlerinde Abdullah Şami’nin suçlaması: Yabrud’u sattılar!
Yoksa Nusra’dan habersiz Şam’la pazarlık mı yaptılar? Niye olmasın? Her şey mümkün…
Suriye ordusu ülkenin işgaline karşı savaşıyor, savunma yapıyor; inancı var, ilkeleri var, meşruiyeti var… Terör gruplarının nesi var?
Batılılar Şam’ı tanımıyor. Ama Doğulular tanıyor. Bu da Suriye’ye yetiyor.
Hem sonra… Batı, eski Batı değil artık. Zihniyet aynı da, gücü ve çapı irtifa kaybetmiş durumda.
Batı’nın da Doğu’ya ihtiyacı var yeni dönemde. Hem de öyle var ki Doğu’nun Batı’ya olduğundan çok daha fazla…
ABD’den Şam’a ültimatom
Suriye, terörü destekledikleri gerekçesiyle Suudi Arabistan ve Kuveyt büyükelçiliklerini kapatarak her iki ülkeyle diplomatik teması en alt düzeye indirdi.
Hemen ardından ABD de, Washington’daki Suriye Büyükelçiliği’nin faaliyetlerini derhal sona erdirmesini ve tüm personelin ülkeyi terk etmesini istedi.
Şam yönetimi elçiliği kapattı, Texas ve Michigan eyaletlerindeki konsoloslukların faaliyetlerini de askıya aldı.
Bu arada Beyaz Saray, Suriye özel temsilciliğine Robert Ford’un yerine Daniel Rubinstein’ı atadı. Washington’ın sertleşme havası estiren kararını Şam’a tebliğ eden yeni temsilci Rubenstein oldu.
Ukrayna’yı bırakıp yeniden Suriye’ye mi dönüyor ABD?
Hazırlıklar bu kez güneyden mi?
Esad’ın da Yabrub zaferinden sonra ağırlığı güney cephesine vereceği haberleri geliyor.
Araplar birbirine düştü
Müslüman Kardeşler örgütüne verdiği destek nedeniyle Katar’ı aforoz eden Suudi Arabistan Doha’yı yalnızlaştıran yaptırımları birer birer uygulamaya sokuyor.
Körfez İşbirliği Konseyi’nin toplantıları Katar’ın başkenti Doha’da yapılıyordu.
Bu karar iptal edildi ve yeni toplantı yeri Riyad oldu. Bu arada Katar’ın toplantılara davet edilmemesi kararlaştırıldı.
Katar’ı, Körfez ülkelerinin muhalifi Müslüman Kardeşler’e ev sahipliği yapmakla suçlayan Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn daha önce büyükelçilerini Doha’dan çekmişti.
Şu anda Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katar’ı hava ve kara sınırını kapatmakla tehdit ediyor. Katar ise bunun uluslararası yasalara aykırı olduğunu savunuyor.
Arap ülkelerini birbirine düşüren nedenler arasında Katar’daki El Cezire televizyonunun Suudilerle ilgili yayınlarının da olduğu bildiriliyor