İnternet Erişim Yardımı: Şimdi Değilse Ne Zaman?
Connect with us

Sosyal Politika

İnternet Erişim Yardımı: Şimdi Değilse Ne Zaman?

Yayınlandı

on

2015-2016 yıllarında hem Ahmet Davutoğlu hem de Binali Yıldırım yoksul vatandaşlara ücretsiz internet erişim yardımı verilmesi konusunda çalışma yaptılar ve bunu basınla paylaştılar. Bu yardımın adı ise “İnternet Erişim Yardımı” olarak belirlendi. Bu internet erişim yardımı 64-65 hükümet programlarında yer aldı. Ama ilginçtir ki; bu yardım Türkiye’de hiç aktif edilmedi ve kimseye yapılmadı.

Örneğin Ahmet Davutoğlu’nun hazırladığı 64. Hükümet Programı’nın 62. sayfasında “Yoksul ailelere belirli ölçütlerle internet erişimi imkânı sağlanacak” denilerek “ücretsiz internetin” ilk kez bir devlet resmi belgesinde yer aldığını görüyoruz.

Bir diğer örnek ise,  devletin haber ajansı olan Anadolu Ajansı 22 Mart 2016 tarihinde “Hükümetin 3 aylık vaatlerinin tümü tamamlandı” diye haber yaptı. Haberin içeriğini okuduğumuzda Davutoğlu’nun “Gençlere ve yoksul ailelere ücretsiz internet erişimi ile göçer ve yarı göçerlerin çocuklarının okullaşmasına yönelik düzenlemeler de tamamlandı.” dediğini görüyoruz. https://www.aa.com.tr/tr/politika/hukumetin-3-aylik-vaatlerinin-tumu-tamamlandi/541607

Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu basına verdiği demeçte “kadınlar ve çocuklar için internet kullanımının yaygınlaştırılması konusunda önemli bir projeleri olduğunu belirterek, yoksul ailelere ücretsiz internetin önümüzdeki günlerde yasalaşacak bir adım olduğunu” söylüyor. Takvim ve Yenişafak gazetesi ise bunu “Yoksul ailelere bedava internet müjdesi” diyerek haberleştiriyor.https://www.yeniakit.com.tr/haber/yoksul-ailelere-bedava-internet-mujdesi-123476.htm

Dahası Binali Yıldırım ise 65. Hükümet Programını okuduğu TBMM’de “Sosyal hizmet ve yardım kuruluşları arasında koordinasyon ve işbirliğini arttıracağız. Bu anlamda aile birliği sistemini hayata geçireceğiz. Sosyal yardım ile istihdam arasındaki bağı güçlendireceğiz. Yoksul ailelere belirli standartlarda ücretsiz internet erişim imkanı sağlayacağız. Engelli yaşam merkezleri oluşturacağız. Engellilere özel bilgi iletişim teknolojileri yazılım donanımlarının yaygınlaştırılmasını sağlayacağız.” dediğini görüyoruz.

Tüm bu program ve demeçlerin ardından 21 Mart 2016 tarihinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tüm il ve ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yazdığı yazıda “SYD Vakıfları tarafından “İnternet Erişim Yardımı” programı için başvuruların alınarak sonuçlandırılması,” talimatını verdiğini görüyoruz.

Yazıda özetle söyle deniyor;  “64 üncü Hükümet Eylem Planında “Yoksul ailelere belirli ölçütlerle internet erişimi imkânı sağlanacaktır” hükmünün yer aldığı ve bu kapsamda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fon Kurulu kararı kapsamında bu iş ve işlemleri SYD Vakıflarının görevlendirildiği ve yine bu yardımın faydalanıcısının seçiminde yoksulluk kriterlerini sağlayan ailelere verilmesi gerektiği hükme bağlandığını görüyoruz.”

Ancak ne var ki bu yardıma ne başvuru alındı ne de bu yardım herhangi bir aileye verildi. Şuan İnternet Erişim Yardımı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yardım programları arasında dahi bulunmuyor.

Ülkemizde milyonlarca yoksul aile bugün internete erişim sağlayamıyor. Özellikle korona döneminde internetin ne kadar önemli olduğunu hepimiz gördük. Bunun yanı sıra eğitimin de uzaktan eğitime geçtiği bu dönemlerde bu ailelerin en büyük ihtiyacı ise internet.

Bu yardımın neden aktif edilmediği, neden insanların başvurulmasına izin verilmediğini anlamak mümkün değil. Devletin sosyal devlet gereği bu yardımı yeniden aktif hale getirerek yoksul ailelerin çocuklarının eğitime ulaşmasına destek olmalı.

Şimdi değilse ne zaman?

 

 

Mustafa Gümüş Hukuk Fakültesi mezunu olup ayrıca Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde İş Hukuku alanında tezli yüksek lisansını tamamladı. Ankara Barosuna kayıtlı olup Ankara'da serbest avukatlık yapmaktadır. Litai Hukuk Bürosunun kurucu avukatlarındandır. 2022 yılında Bursa Barosu’nun düzenlediği Adalet, Hukuk ve Demokrasi konulu makale yarışmasında “Bir Kutlu Yürüyüş” başlıklı makalesiyle ikinci oldu. Hukuk alanında yazdığı yazılarını bu platform altında yayınlamaktadır.

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2022 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır. İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.