Irak’taki Gerilim Kritik Aşamada
Connect with us

Makale Analiz

Irak’taki Gerilim Kritik Aşamada

Yayınlandı

on

Suriye’yi izlerken İsrail-Filistin gerilimi patlıyor; ardından Mısır karışıyor; derken Irak’ta savaş tamtamları çalmaya başlıyor. Irak’a bakalım… Bağdat ve Erbil’den gelen son haberler gündemin ilk sıralarına oturdu.

Hem Bağdat, hem Kuzey Irak yönetimi silahlı güçlerini teyakkuza geçirmişti. Her iki taraf da Kerkük için savaşmaya hazırdı. Mesud Barzani, Irak ordusunun kente girmesi halinde peşmergelere saldırı emri verdi. Hemen ardından Başbakan Nuri el Maliki’nin emriyle Barzani’ye yurtdışı yasağı getirildi. Kuzey Irak Kürt yönetimi lideri, Bağdat hükümetinin izni olmaksızın yurtdışına çıkamayacak, örneğin, Türkiye’ye gelemeyecekti.

Bu haberin sıcaklığı geçmeden Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin Irak Kara Kuvvetleri Komutanı General Ali Gaydan’a gönderdiği bir uyarı yazısı gündemi değiştirdi. Talabani, komutana gönderdiği yazıda, Kuzey Irak’taki tartışmalı kentlere asker sevkiyatı emrini derhal geri almasını istedi.

Yazının bir kopyasını Başbakan Maliki’ye de gönderen Cumhurbaşkanı, Irak anayasasının 67. maddesinin ordunun siyasete karışmasını yasakladığını anımsattı ve emrin geri alınmaması halinde General Gaydan’ı mahkemeye vermekle tehdit etti.

Gelişmelerin vahameti üzerine Kuzey Irak’taki BM yetkilileri Peşmerge Bakanlığı ile temasa geçti. Olası bir savaştan endişelenen BM’nin her iki tarafa arabuluculuk önerdiği belirtildi.

Öyle anlaşılıyor ki Barzani bir umut olarak Şii lider Mukteda Es Sadr’ın kapısını çalacak. Washington’ın, Irak’ta olanı biteni izlememesi mümkün değil.

İyi de, niçin sesini çıkarmıyor Obama yönetimi? Kim bilir , belki de Bağdat’la Erbil’in çaresiz kalıp yardım isteyecekleri zamanı kolluyor .

Aşiret reisleri, askerler , mezhep liderleri, din adamları… Çorbaya dönmüş durumda çözüm arayışları. O zaman, Kerkük’ü korumak için sınırlı sayıda Amerikan askeri Irak’a geri dönemez mi? Barzani ile Talabani’nin aslında işine gelir böyle bir operasyon. Ama Şii ağırlıklı Bağdat yönetiminin bunu kabul etmeyeceği biliniyor . Kuzey Irak’taki petrol zenginliklerini ya kendi aralarında paylaşacaklar ya da savaşacaklar .

Fazla zamanları da kalmadı. Her iki taraf doludizgin finale doğru gidiyor …

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2022 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır. İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.