Nedir Bu Liboşlardan Çektiğimiz?
Connect with us

Makale Analiz

Nedir Bu Liboşlardan Çektiğimiz?

Türkiye’nin olmasa da Türkiye’deki liberallerin en önce çözmesi gereken sorununun “liboşlar” olduğu kanaatindeyim. Çünkü Türkiye’de üyeleri her geçen gün artan “liboş çetesi” nedeniyle liberaller ve liberalizm doğru anlaşılamıyor.

Yayınlandı

on

Türkiye’nin olmasa da Türkiye’deki liberallerin en önce çözmesi gereken sorununun “liboşlar” olduğu kanaatindeyim. Çünkü Türkiye’de üyeleri her geçen gün artan “liboş çetesi” nedeniyle liberaller ve liberalizm doğru anlaşılamıyor.

Bu liboş çetesi nedeniyle Türkiye’de “liberalizm” ve “liberal” demek artık bir hakaret gibi algılanmaya başladı. Öyle ki bir ortamda liberalim dediğimde, karşımdaki insanlardan “estağfurullah” ya da “hiç olur mu öyle şey” cavabı gelebiliyor.

Kim Bu Liboşlar?

Liboşları tanımlamak çok zor değil. Türkiye’de zaten çok sayıda var ve hemen hemen her gazetede köşe, her televizyonda program sahibi olmuş durumdalar. Yani istemesek de sıklıkla karşımıza çıkıyorlar. Maalesef hepsini çok iyi tanıyoruz.

Türkiye’deki liboşları böylesine yakinen tanısak da ben Türk Dil Kurumu’nun Büyük Türkçe Sözlüğü’ndeki “liboş” maddesini de paylaşmak istiyorum: Türk Dil Kurumu, liboşlar için “çabucak zengin olmayı amaçlayan ve bu yolda hiçbir değer yargısını kabul etmeyen, her şeyi mübah gören kimse” tanımlamasını yapıyor.

Bu tanımlama haksız mı? Elbette değil…

Bugün Türkiye’de liboşların liberalizm adına yaptıkları tam anlamıyla bu tanımda karşılığını buluyor. Hemen her yerde karşımıza çıkan liboşlar, kendi çıkarları için Machiavelli’yi bile kıskandıracak şekilde her yolu mübah görüyor ve bunu saklamaya bile gerek duymuyorlar.

İşin kötü tarafı, hükûmetlere yaranma derdindeki bu tipler kısa dönemde kazançlı çıkarken uzun dönemde kaybeden hep liberalizm oluyor.

Neden Mecliste Liberal Bir Parti Yok?

Çok partili döneme geçilen 1946’dan bu yana Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kendisini tam anlamıyla liberal olarak tanılayan bir parti göremiyoruz. Oysa dünyanın diğer pek çok ülkesinde liberaller mecliste ve hatta büyük bölümü hükûmetlerde yer almakta. Örneğin Avrupa’nın pek çok gelişmiş demokrasisinde muhafazakarlar ve sosyal demokratlar kadar liberaller de söz sahibi… İngiltere’de, Almanya, Fransa ve Hollanda’da ve hatta yirmi yıl önce Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan zamanın sosyalist Doğu Bloğu ülkelerinde bile durum farklı değil.

Peki neden Türkiye’de hiçbir liberal parti %10 barajını aşarak TBMM’de temsil edilemiyor? Türkiye’de insanlar neden liberal düşünceye ve liberal bir partiye destek vermiyor?

Bu soruların cevabını bulmak hiç de zor değil: Türkiye’de toplumun büyük bölümü liberalizmi olumsuz birşey olarak kanıksamış durumda. Haksız da sayılmazlar çünkü Türkiye’de yaşayan insanlar bugüne kadar liboşların çizdiği liberalizm vizyonundan farklı birşey görebilmiş değil.

Türkiye’nin Gelişmesi İçin Liberal Partilere İhtiyaç Var

Liberalizmin sunulandan çok farklı bir ideoloji olduğunu herkese idrak ettirmemiz gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin ilerleyebilmesi için muhafazakar ve sosyal demokratlar kadar liberallere de ihtiyacımız var.

Ancak TBMM çatısı altında liberal görüşleri tam anlamıyla benimsemiş ve bu çerçevede politikalar geliştiren bir parti görmek günümüz Türkiye’si için pek olası değil gibi… Türkiye’de seçimlere girebilen ve kendisini liberal olarak tanımlayan tek parti konumundaki Liberal Demokrat Parti’nin son seçimlerde aldığı oy sadece  %0.04.

Bu olumsuz tabloya karşın Türkiye’nin liberal bir söyleme, liberal değerlere bugün çok daha fazla ihtiyacı var. Bu nedenle liberallerin ve liberal partilerin, liboşların önüne geçerek kendilerini daha fazla kişiye anlatabilmesi gerekiyor. Aksi halde muhafazakar ve sosyal demokratlarla sınırlı, kutuplaşmış bir Türkiye’de asla kırılamayacak bir kısırdöngü içinde yaşamaya devam edeceğiz gibi görünüyor.

1988'de Adana'da doğdu. Uludağ Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler, Anadolu Üniversitesi'nde Medya ve İletişim öğrenimi gördü. 2011'de Olay TV'de dış haber editörü olarak gazeteciliğe başladı. 2014'te Al Jazeera Turk'e katıldı. Blog, makale ve haber dallarında 6 ödülü bulunuyor. Politik Akademi'nin genel koordinatörlüğünü üstleniyor.

Devamını Oku
Reklam
1 Yorum

1 Yorum

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2022 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır. İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.