II. Dünya Savaşı, 20. yüzyıla damgasını vuran uluslararası boyuttaki ikinci büyük savaş olarak kabul edilmekte. Tam altı yıl süren savaş 1 Eylül 1939 tarihinde, Alman ordularının Polonya’ya saldırmalarıyla başlamış ve 15 Ağustos 1945 tarihine kadar sürmüştür. Bu süreçte Türkiye “aktif tarafsızlık” politikası izlemiş ve İsmet İnönü’nün bizzat yürüttüğü dış politika stratejisi doğrultusunda savaşın dışında kalabilmiştir.
Tüm bunlara karşın, savaşın dışında kalmış olsa da Türkiye’nin ödediği bedeller küçümsenecek gibi değil. Şehit olan binlerce mehmetçiğin canı, ödenilen bedellerden sadece bir tanesi oldu. Tarih kitaplarının bir çoğunda yer alan “savaşta hiçbir askerimizin burnunun dahi kanamadığı” söylemine karşılık II. Dünya Savaşı süresince tam 22 bin 663 şehit verdik? Nasıl mı?
Haber Türk Gazetesi’nin Tarih dergisinde, Prof. Dr. Vahdettin Engin’in kaleme aldığı “Girmediğimiz savaşta 22 bin 663 şehit verdik” başlıklı makale bu konuda oldukça bilgi içeriyor. Prof. Engin’e göre savaş süresince hiçbir askerimizin burnunun dahi kanamadığı söylemi bir propagandadan ibaret: “Hala da aynı şeyler söylenerek bir nevi propaganda yapılıyor, ancak gerçek hiç de bilindiği gibi değildir ve savaşta hiçbir askerimizin burnunun dahi kanamadığı söylemi sadece bir aldatmacadır. Türkiye, İkinci Dünya Harbi sırasında ifade edilenin tam aksine, hiç savaşmadan 20 binden fazla askerini kaybetmişti.”
Prof. Engin, şöyle devam ediyor: “Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Hüsamettin Tuğraç bir soru önergesi vererek Savunma Bakanı Hulusi Köymen’den İkinci Dünya Savaşı’ndaki asker kaybımızın gerçek rakamlarının açıklanmasını istedi. Köymen, artan baskılar üzerine Meclis’in 6 Nisan 1951’deki oturumunda şehitlerle ilgili resmi rakamları açıkladı ve ertesi gün bütün gazeteler konuyu gündeme taşıdılar. Vatan Gazetesi, ‘Harp Sırasında İhmal Yüzünden Ölenler’ başlığı ile sunduğu haberi, ‘Savunma bakanı beş senede 22 bin 663 kişinin öldüğünü söyledi’ alt başlığı ile duyurmuş ve şöyle devam etmiştir: ‘Dünkü Meclis’te Hüsamettin Tugaç’ın Dünya Harbi’nde bakımsızlık ve idaresizlik yüzünden ne kadar askerimizin öldüğü hakkındaki soru önergesi geniş bir münakaşa ve mücadelelere vesile oldu.'”
Prof. Dr. Vahdettin Engin’in ortaya koyduğu bilgiler ışında II. Dünya Savaşı’nın Türkiye’ye verdiği zararın boyutlarını tekrar gözden geçirme fırsatı buldum. Ne yazık ki Türkiye’de kitleler hala bir tek askerimizin bile burnunun kanamadığına olan inancını koruyor. Oysa Prof. Dr. Vahdettin Engin’in ortaya koyduğu belgeler bunun tersini söylüyor.
Barbarturk
24/01/2017 at 10:08
Makaleyi bulamadım link bıraka bilirmsisniz