Hır Çıkarmak İçin Suriye Bahane Olmasın
Connect with us

Makale Analiz

Hır Çıkarmak İçin Suriye Bahane Olmasın

Yayınlandı

on

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Suriye toplantısı: Konsey’in daimi üyeleri ABD, Fransa ve İngiltere bir yanda, Rusya ve Çin diğer yanda. Batı cephesine dışarıdan büyük destek var. Arap Birliği ve Almanya… Ama Rusya ve Çin’e de destek var, hem de başka bir dev ülkeden, Hindistan’dan. Ve Suriye toplantısında müthiş bir diplomasi savaşı yaşanıyor.

ABD, İngiltere ve Fransa dışişleri bakanları bastırıyor: “Esad 15 gün içinde iktidardan çekilmelidir.” Hillary Clinton çok öfkeli, “Önümüzde iki seçenek var” diyor, “Ya Suriye halkıyla dayanışma içinde olacağız ya da Esad’ın uyguladığı şiddetin suç ortağı…” Washington alışkın değil böyle direnç gösterilen toplantılara. Yıllarca istediği kararı çıkartıyor, istemediğini veto ediyor, ne Rusya’yı, ne de Çin’i takıyordu. Örneğin, İsrail’le ilgili, bırakın yaptırımı, kınama tasarıları bile Washington tarafından hep veto ediliyordu.

Şimdi de Rusya ve Çin, aynı şeyi yapıyor. Örneğin, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov toplantıya katılmadı bile… Sergey Lavrov, Avustralya gezisini sürdürüyor. Hillary Clinton telefonla görüşmek istedi ama, kendisine ulaşma imkanı bulamadı. BMGK’daki Suriye toplantısında Moskova’nın görüşlerini BM Büyükelçisi Vitali Çurkin savundu. Pekin yönetimi de öyle yaptı; toplantıda BM Büyükelçisi Li Baodong’u görevlendirdi. BBC, toplantının bitiminde, “BM’deki Suriye görüşmelerinde kördüğüm” başlığını attı haberine. Euronews’un başlığı “BM Güvenlik Konseyi Suriye konusunda bölündü” şeklindeydi. DW, “Devlerin Suriye düellosu” diyordu. Fars Haber Ajansı ise, “ABD, Suriye’de, bölgedeki direniş hattını kırmaya çalışıyor” yorumunu yapıyordu.

Bu arada Rusya’nın Sesi’nde, Ankara’nın dolaylı yoldan Moskova’ya yönelik tepkisi gündemde. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı İbrahim Kalın’ın Twitter’da yazdıklarından söz ediliyor ve “Bu, Ankara’nın Rusya’nın Suriye tutumuna ilk tepkisi oldu” deniyor. Kalın’ın eleştirisi şöyle: “Rusya’nın, Suriye’deki çıkarlarını korumak için Arap ve İslam dünyasını karşısına alması, yanlış bir tercihtir.” Ortalık kızışıyor gibi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki Suriye toplantısı sanki, “safları sıkılaştıralım” toplantısına dönüştü. Kim, kiminle saf tutacak ve kime karşı?

Batı uygarlığının temsilcilerinde ekonomik kriz, sosyal, siyasal, kültürel alanları da tehdit ediyor artık. Avrupa çöküş içinde. Lider konumundaki Almanya’da bile ekonomik ve sosyal göstergeler düşüş eğiliminde. Ve “hır” çıkarmak için bahane arıyorlar. Modern Batı uygarlığı korku veriyor dünyaya, iyi mi? 20.  yüzyıla şiddetin yüzyılı deniyordu. 21. yüzyıldayız ve ilk 10 yılı da geride bıraktık. Şiddet azalacağına artıyor. Barbarlar, şimdi, sofistike silahlarla insanlığa savaş açıyor…

ABD’nin küresel tehdit raporu…

İlginçtir, raporda Suriye’nin adı geçmiyor. Ulusal İstihbarat Bürosu’nun ABD için tehdit olabilecek ya da en çok etkileyebilecek ülkeler sıralamasında İran, Kuzey Kore, Afganistan, Pakistan ve Nijerya var. Çin ve Rusya’nın adıysa siber tehdit bölümünde yer alıyor.

Anlaşılan, Çin ve Rusya’nın “sistem”e entegrasyonundan umutlu Batılı’lar. Ancak Pakistan’ın durumu iç açıcı değil. ABD’nin insansız uçaklarının deneme tahtası oldu bu ülke. Ve gidişat Pakistan’ın “işgal” edilmesi doğrultusunda…

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2022 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır. İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.