ABD’den Yeni Strateji: Savaşı Bırak, Ekonomiye Bak!
Connect with us

ABD

ABD’den Yeni Strateji: Savaşı Bırak, Ekonomiye Bak!

Yayınlandı

on

Başkan Obama, ikinci kez seçimleri kazanmasının ardından ilk dış gezisini Çin’in Güneydoğu Asya’daki komşularına yapıyor. İlk durak Bangkok… Obama Bangkok’ta Tayland Başbakanı ile bir görüşme yapacak.

İkinci durak Myanmar… Yani eski adıyla Burma ya da Birmanya. Obama yarın Burma’da. Ve bu ülkeyi ziyaret eden ilk ABD başkanı olacak.

Son durak Kamboçya… Obama Kamboçya’da, Asya-Pasifik Zirvesi’ne katılacak. Kamboçya’yı da bugüne kadar hiçbir ABD başkanı ziyaret etmemiş. İlk ziyareti Obama gerçekleştiriyor.

Gerçekte, Washington açısından, Obama’nın ziyaretini bekleyen birçok yer var dünya üzerinde. Ama ilk ziyaret için Güneydoğu Asya bölgesi seçilmiş gibi ABD tarafından. Avrupa bitik durumda… Ortadoğu kaynıyor…

Obama dün akşamdan bu yana Güneydoğu Asya’da Çin sınırına yakın bir yerde yeni arayışlar içinde. Başkan’a bu gezide Dışişleri Bakanı bayan Clinton eşlik ediyor. İlk açıklamayı da Clinton yapıyor. Bu açıklama aynı zamanda Pekin’deki yeni lider Şi Cinping’e gönderilen bir mesaja benziyor. Şöyle: “Amerikan ordusu için Irak’taki savaş artık sona erdi. Afganistan’daki savaş da sona ermek üzere. Bu nedenle Amerika artık küresel ekonomik çıkar arayışı içine girebilecektir. Böylece Amerika küresel ekonomiyi yeniden dengeye oturtmaya çalışacaktır. Mali krizleri önlemek ve orta sınıfı güçlendirmek için Amerika’nın da, Asya’nın da daha çok ihracat yapması hedeflenmelidir.”

Buyurun bakalım… Savaşı bırak, ekonomiye bak! ABD’nin yeni stratejisi… Tabii ki, tehditlere yanıt vermek her zaman için önemli. Ancak bundan böyle dış politikanın tek unsuru bu olmayacak. Obama’nın ikinci dönemi sürprizlere gebe gibi görünüyor. ABD’nin yeni stratejisinin Güneydoğu Asya’dan ilan edilmesi bunun kanıtı olsa gerek.

Kuzey Irak’ta Tehlikeli Gelişme

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak’ın merkezi yönetimi dururken Kürt yönetimiyle girişilen enerji alışverişi konusuna açıklık getirdi. Erdoğan, Türkiye ile Kuzey Irak yerel yönetimi arasındaki enerji anlaşmalarının merkezi yönetimi sıkıntıya düşürecek anlaşmalar olmadığını belirtti.

Ne var ki, Bağdat hükümeti Barzani yönetiminin kendi başına enerji anlaşmaları yapamayacağı konusunda ısrarlı ve kararlıydı. Ve Türkiye’ye de tepkiliydi. Bilindiği gibi Maliki Kerkük’e bir de düzenli ordu yerleştirdi. Ve askerle peşmerge arasında süren gerilim, sonunda çatışmaya dönüştü.

Yakın Doğu’da yer alan Kurdpress haberine göre çatışmada biri peşmerge, biri sivil Türkmen iki kişi yaşamını yitirdi, 10 kişi de yaralandı. Bu olay, Irak’ın yeniden oluşturulan düzenli ordusuyla Kürtlerin peşmerge güçleri arasında meydana gelen ilk çatışma oldu. Hiç kuşku olmasın arkası gelecekti. Gelecekti çünkü Barzani ve Talabani ülkenin kuzeyini kendi egemen bölgeleri olarak savunmaya kalkıştıkça Bağdat yönetimi silahlı kuvvetleriyle bastıracaktı.İlk çatışma, bunun işaretiydi.

O zaman Türkiye’nin Barzani ile yapacağı enerji anlaşmalarının geleceği ne olacaktı?

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2022 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır. İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.