Libya’da isyancıların Başkent Trabllus’ta kontrolü ele alarak, zafer ilan etmesi üzerine dünyanın dört bir tarafından tepkiler gelmeye başladı. Batılı devletler Kaddafi rejiminin son bulmasına memnun olurken, Venezuela farklı bir tepki ortaya koydu.
Kaddafi’nin 42 yıllık iktidarının sona ermesiyle iktidarı eline alan muhaliflerin Ulusal Geçiş Konseyi’ne Venezuela lideri Hugo Chavez dışında tüm dünyadan destek mesajları geldi.
Henüz isyancılar Trablus’ta kontrolü ele geçirmeden yazılı bir açıklama yapan Amerika Birleşik Devletleri başkanı Barack Obama, Libya’da Kaddafi yönetiminin çökme belirtileri gösterdiğini söyledi ve “Libya’da demokrasiye barışçıl geçişi desteklemek ve Libya halkını korumak için uluslararası toplumdaki müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam edeceğini” kaydetti.
Fransa cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Libya lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı güçlere silahlarını bırakma çağrısında bulunurken, Libyalı muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi başkanı Mahmud Cibril’i paris’e davet etti. Cibril’in bu teklifi olumlu karşıladığı ve ilerleyen günlerde Libya’nın geleceğinin masaya yatırılacağı bir toplantı düzenleneceği öğrenildi.
İngiltere başbakanı David Cameron ise Libya halkının daha iyi bir gelecek için hayallerine yaklaştığını söyleyerek, “Kaddafi rejimi parçalanıyor ve Kaddafi geri çekiliyor” dedi. Cameron, Trablus’taki duruma kayıtsız kalınamayacağını belirterek İngiltere’nin özgür ve demokratik bir Libya için desteğini sürdüreceğini ifade etti.
Alman Hükümeti’yse Libya’da bir an önce demokratik şartların sağlanmasını istediğini açıklayarak, bu ülkenin yeniden imarı için destek vaadinde bulundu.
Alman hükümet sözcüsü, Libya lideri Muammer Kaddafi’den artık mücadelesine son vermesini isteyerek, Libya’nın değişimin eşiğinde olduğunun ve Kaddafi rejiminin sonuna gelindiğinin görülebildiğini söyledi. Sözcü, Kaddafi’nin, halkını yönetmek için her türlü yasallığını kaybettiğini, şimdi barışçı ve demokratik bir iktidar değişikliğinin gerçekleşmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.
Çin yönetimi de “Libya halkının kararına saygı duydukları” yönünde açıklamada bulundu. Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü, Libya’daki gelişmeleri izledikleri ve bu ülkede bir an evvel istikrarın sağlanmasını ve halkın normal yaşama dönmesini bekledikleri belirtildi. Açıklamada ayrıca Çin’in gelecekte Libya’nın yeniden yapılanması için proaktif rol oynamak için uluslararası toplumla işbirliği yapmaya hazır olduğu ifade edildi.
Libya’da yaşanan değişime karşı çıkan ilk ülke Venezuella oldu. Libya lideri Muammer Kaddafi ile sıkı bir dostluğu olan Venezuela lideri Hugo Chavez, Libya’yı bombalayan NATO ile Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Avrupa ülkelerini kınadı.
”Libya halkı için dua edelim” diyen Chavez, Libya bombardımanın amacının, ülkedeki zenginliklerin ele geçirilmesi olduğunu vurguladı. Chavez, Libya’dan sonra “emperyalist güçlerin Suriye’ye saldıracaklarını” da iddia etti.