Gelişmekte olan ülkelerin¹ pek çoğunda görmekte olduğumuz bir olgu da siyasal istikrarsızlıklardır. İş bu ülkelerin pek çoğu içsel ve dışsal anlamda siyasal çatışmalar ve istikrarsızlıklar içerisinde debelenmektedir. Bu durum, şüphesiz bu ülkelerin gelişme sürecini olumsuz etkilemektedir.
İç ve dış politikasında istikrarsız olan iş bu ülkelerin ciddi anlamda silahlanmaya çalıştıkları gözlenmekte. Zaten ekonomik anlamda güçsüz olan ve milli gelirleri bir hayli düşük olan gelişmekte olan ülkelerin, ellerindeki bu kısıtlı imkanları da silahlanmaya seferber etmeleri bu ülkelerin gelişmelerinin önündeki en önemli engellerden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ekonomik kalkınma, eğitim, sağlık ve benzeri alanlarda yapılan kısıtlamalarla artırılan bütçenin silahlanmaya ayrılması, gelişmekte olan ülkeleri ekonomik anlamda sıkıntıya sokarken, şüphesiz bu süreçten karlı çıkanlar da gelişmiş olan ve silah satışı yapan ülkeler oluyor. Bu süreçte gelişmekte olan ülkeler yerinde sayarken ve gelişmekte olan ülkeler daha fazla gelişiyorlar ve dünya üzerindeki adaletsiz yaşam şartları daha da ağırlaşmaya başlıyor.
¹ Gelişmekte olan ülkeler hakkında detaylı bilgi için: Uluslararası İlişkilerde Üçüncü Dünya başlıklı makaleyi okuyabilirsiniz.