
Suriye’de her cuma namazı sonrasında olduğu gibi yine on binlerce Suriyeli Beşar Esad yönetimine karşı protesto gösterileri düzenlediler. Özellikle ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Dera, Hama ve Amuda’da da yoğunlaşan gösteriler, başkent Şam’ın ara sokaklarına da sıçradı.
Başkent Şam’da güvenlik güçleri göstericilere karşı gözyaşartıcı gaz kullandı, olaylar sırasında kentin bazı kesimlerinden silah sesleri duyuldu. Güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu en az 15 kişinin hayatını kaybettiği iddia edildi.
Sosyal paylaşım sitelerinden yapılan çağrılar üzerine Şam’ın İrbin mahallesiyle iç kesimlerdeki Humus, Hama, Güneydeki Dera’a, doğudaki Kamışlı ve Der El Zur kentlerindeki gösterilere binlerce kişi katıldı
Humus kentinde çıkan olaylarda iki kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. İnsan hakları grupları Şam’ın güneyindeki Kişva kentinde de beş kişinin öldüğünü, dokuz kişinin de yaralandığını duyurdu.
Görgü tanıkları, yine Şam’ın Barzeh mahallesinde keskin nişancıların açtığı ateş sonucu en üç kişinin öldüğünü ifade etti.. Devlet televizyonu ise, ölümlerden kimliği belirsiz silahlı kişileri sorumlu tuttu ve açılan ateşte güvenlik görevlilerinin de yaralandığını duyurdu.
Suriye’de olaylar sürerken, Avrupa Birliği’nden yaptırım haberi geldi. Avrupa Birliği, İran’ı da kapsayacak şekilde Suriye’ye bir dizi yaptırımda bulundu. Yaptırım kararıyla ilgili açıklamalarda bulunan İngiltere dışişleri bakanı William Heg, şiddetin bir an önce sona erdirilmesi için Suriye’ye çağrıda bulundu.
Suriye’de yaklaşık 3 aydır devam eden gösterilerde şu ana kadar en az 1400 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.