Ne oluyorsa oluyor, bize ne diyerek dikkatimizi başka yana çevirebiliriz.
Ama bir göz atmaktan zarar gelmez. Çünkü sonuçta Kuzey Kore nükleer bir güç ve sadece bölgesel değil küresel bir endişe kaynağı. Neyin ne olduğunu, kısaca da olsa bilmek, en azından merakımızı gidermeye yarayabilir.
Gerçekte tüm dünya bizim durumumuzda: Kim, eniştesini niye idam ettirdi? Bunu niçin böyle göstere göstere yaptı? Bu soruların tatmin edici yanıtları henüz verilmiş değil. Kuzey Kore’den sızdırılan bilgi kırıntıları da söylentiden başka bir şeyi ifade etmiyor.
Şu olan bitenin anlamı nedir?
Japonya ve Güney Kore’nin bu kadar tedirgin olmasını, Pasifik’teki ABD hava ve deniz gücünün “teyakkuz” durumuna geçirilmesini gerektiren bir durum gerçekten söz konusu mudur?
***
Batı medyası, Kuzey Kore’nin 30 yaşındaki lideri Kim Jong Un’un eniştesi ve iktidarın iki numaralı ismi Chang Song-Taek’in idam edilmesinin dünya gündemine bomba gibi düştüğünü ve gözlerin Kore Yarımadası’na çevrildiğini yazıyor.
Kuzey Kore devlet haber ajansı, Taek’in “iktidara göz diken”, “sefahat düşkünü”, “vatan haini” bir devlet görevlisi olduğu için cezalandırıldığını duyuruyor.
Tabii olabilir, ancak uygulama alışıldık değil. Kuzey Kore türü rejimlerde genelde, bu düzeydeki cezalandırmalar sessiz sedasız gerçekleştirilmez mi?
Bir insanın tasfiyesine karar verildiğinde o insan ortadan kaybolur ya da hastalanır, filan…
***
Bu olayda öyle olmuyor, tersine cezalandırma kamuoyu önünde bir gösteriye dönüştürülüyor.
Taek, Komünist Parti Kongresi devam ederken yaka paça salondan çıkarılıyor ve tutuklanıyor. Bu operasyonun görüntüleri medyaya yansıtılıyor. Tüm bunlar görülmüş şeyler değil. Demek ki bir gariplik var.
Bu kez yaşananların görüntüsüyle “olağanüstü güçlü bir mesaj” verilmek isteniyor: Eğer rahat durmazsanız siz de böyle cezalandırılırsınız!
Kim onlar? Kim Jong Un’un canını sıkanlar. Liderin en yakınında olsalar da, her an idam sehpasını boylayabilirler. Arkalarından söylenecekler de bellidir: Partinin birliği bütünlüğü, yolsuzluk, rüşvetçilik, hainlik vs.
***
Başka idamlar da olabilir mi?
Taek’in iki yardımcısının geçen ay yolsuzluk iddiasıyla idam edildiğini hatırlatıyor Kuzey Kore haberlerini izleyenler. Ve hem yönetimde hem ordu içinde “temizlik harekatı” olasılığından söz ediliyor.
Peki, Kuzey Kore’nin bir numaralı müttefiki ve önemli bir ticaret ortağı olan Çin bir şey demiyor mu gelişmeler konusunda?
İdam edilen Taek, iki ülke arasında ekonomik ilişkileri geliştirmekten sorumlu olduğuna göre Çin’in görüşü önemli olmalı.
Ne var ki, şu ana kadar Pekin’den “Sorun bu ülkenin içişleri kapsamındadır” açıklamasının dışında herhangi bir değerlendirme, bir yorum yok.
Çin yönetimi, olasılıkla “temizlik harekâtını” bekliyor…