Ortadoğu’daki bazı ülkelerde son zamanlarda, iç isyanlardan kaynaklanan’ iktidar devirme‘ eylemleri oluşmaya başlamıştır. Ülkeden ülkeye sıçrayan bu harekete uluslararası ilişkilerde ‘domino etkisi’ denmektedir. Mısır’da Hüsnü Mübarek iktidarın devrilmesinden sonra Libya’da da Muaammer El- Kaddafi rejimine karşı ayaklanmalar başlamıştır. Libya’daki Kaddafi rejimini devirme amacıyla başlayan iç isyanlar yerini dış güçlerinde olaya karışmaları neticesinde olay bir iç mesele olmasının yanında aynı zamanda bir dış mesele haline de gelmiştir.
BM Güvenlik konseyi kararı ile, ABD’nin liderliğinde Fransa, İngiltere ve İtalya Libya’ya 18 Mart 2011 tarihinde askeri bir operasyon gerçekleştirmiştir. Libya’ya yapılan askeri operasyon bilindiği üzere NATO’ya devredilmiştir. NATO üyesi olan Türkiye için, NATO’nun aldığı kararlara hangi ölçüde uyulacağı tartışmaları sürerken, Libya’ya asker gönderme Tezkeresi dün meclisden geçmiştir.
Türkiye Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: “İkili bir yapı olsun istemiyoruz. Paris toplantısı sonrası oluşan koalisyonun bütün yetkilerini NATO’nun tek komuta sistemi altında toplaması gerektiğini düşünüyoruz. Aynı anda iki operasyonun doğurabileceği hem askeri hem de hedefler anlamında, BM Güvenlik Konseyi’nin kararının dışına çıkma riski anlamında sakıncaları olduğunu söylüyorduk, bu bizim pozisyonumuzdu. Buna karşı bir direnç vardı. Şu anda prensipte bir mutabakat sağlandı. En kısa zamanda Paris toplantısı sonrası oluşan koalisyon, bu misyonu bırakıp, bütünüyle operasyon tek bir komuta kontrol sistemi altında NATO’ya devredilecek. Dolayısıyla Türkiye’nin bu konudaki kaygıları, talepleri kabul gördü.” açıklamasında bulunmuştur.
Davutoğlu bu açıklamaları ile, Türkiye’nin bölgesel ülke olarak, Libya operasyonuna katılacağının sinyallerini vermiştir.
Elif Akın
Politik Akademi Yayın Yönetmeni, Uluslararası İlişkiler Uzmanı
Yazarın tüm yazıları için tıklayın. / Yazara E-Posta atmak için tıklayın.
Liberty
30/03/2017 at 20:38
Way to use the internet to help people solve prslebmo!