İran Enerji Bakanı Bijan Zanganeh, Batılı petrol şirketlerine ülkenin kapılarını açmaya hazır olduklarını bildirdi.
Zanganeh, petrol ve doğalgaz alanlarını geliştirmek istediklerini belirterek Amerikan şirketleri için de hiçbir kısıtlamaları olmadığını söyledi.
Bakan, OPEC’in Viyana toplantısı sırasında gazetecilerle görüşürken “Batı’dan hangi şirketleri ülkenizde görmek isterseniz?” şeklindeki soruyu Avrupalı devleri sayarak yanıtladı: Total, Shell, BP, Eni, Statoil.
İran Enerji Bakanı, Amerikan şirketleri arasından da iki isim verdi: Chevron ve Conoco Phillips.
Anlaşılıyor ki, nükleer anlaşmanın sağlanmasından sonra İran, Avrupa ve ABD ile ilişkileri hızla rayına oturtmaya gayret ediyor.
Tabii bu arada komşularıyla ilişkileri de ihmal etmiyor.
Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Arap ülkeleriyle iyi ilişkiler için Körfez’de tur atıp duruyor. Kuveyt, Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret eden Zarif, “Suudi Arabistan’daki kardeşlerimiz hazır olduklarında onlarla da görüşmeye hazırız” diyor.
Diplomaside İran’dan atak üzerine atak geliyor.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani “dünya ile iletişime” önem vereceklerini vurguluyordu.
İleride Tahran, İsrail’e de zeytin dalı uzatmasın?
İktidar değişikliğinin ardından Ahmedinecad’ın İsrail söyleminin terk edildiğini düşünürsek… Niye olmasın?
Kiev’de kritik AGİT toplantısı
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT’in Dışişleri Bakanları toplantısı Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bugün yapılacak.
Tabii, gösteriler devam ederken AGİT’in yangına körükle varma tehlikesi de yok değil. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’nin şu sözleri oldukça dikkat çekici:
“Ukrayna halkının kalbi Avrupa için atıyor. Ukrayna’da yaşananlar Avrupa’yı yakından ilgilendiriyor. Ukrayna’daki olaylara Avrupa’nın dahil olması gerekir.”
Westerwelle bunları, dün Brüksel’de yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ardından söyledi.
Bu arada Genel Sekreter Rasmussen tarafından açıklanan NATO bildirisinde göstericilere karşı şiddet uygulanması kınandı, Ukrayna’nın NATO’nun önemli bir ortağı olduğu anımsatıldı ve taraflara diyalog çağrısında bulunuldu.
Bu arada Brüksel’de Rusya-NATO Konseyi toplandı ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov sert bir çıkış yaptı:
“NATO’nun böyle bildirileri neden kabul ettiğini anlamış değilim. Genel Sekreter Bay Fogh Rasmussen’in Rusya’nın Ukrayna’ya ordu gönderip göndermeyeceği sorusuna niçin yanıt verdiğini de anlamış değilim.
Bence tüm bu sinyaller olayları çarpıttığı için yanlış anlamalara yol açabilir.”
Rusya bir yandan, Avrupa diğer yandan Ukrayna yeni sıcak gelişmelere gebe görünüyor…
Biden’dan Pekin’de ses yok
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Pekin’de bir araya geldi.
Görüşmeye ilişkin açıklamada Çin’in “Hava Savunma Tanıtım Bölgesi” sorununa hiç değinilmedi. Oysa Biden’ın Asya gezisinin ana gündem maddesini bu sorun oluşturuyordu.
Açıklamada, Çin lideriyle Biden arasında iki ülkenin “yeni tip devletlerarası ilişkileri” ilerletmeleri, üst düzey teması ve işbirliğini güçlendirmeleri konularının ele alındığı bildirildi.